Loading...

Як пройти співбесіду англійською мовою?

Поширити:
test_article

Ви знайшли вакансію в крутій компанії, прочитали все, що змогли знайти, відправили своє резюме і навіть вже отримали запрошення на співбесіду? Але…  Що це? Сказано, що співбесіда буде проходити англійською? Без паніки! Якщо ви гарно володієте мовою – хвилюватись не потрібно. А наші поради допоможуть підготуватись так, щоб ви точно пройшли цей етап.

Чек-лист підготовки до співбесіди англійською

Розглянемо основні моменти, з якими прийдеться зіткнутись, готуючись до співбесіди. Але обізнаний – значить озброєний!

  1. Заздалегідь підготуйте коротку та інформативну розповідь про себе на англійській. Сюди має входити інформація про ваші захоплення, попереднє місце роботи, досягнення, причини звільнення, ваші цінності та цілі на майбутнє. Розповідь краще прочитати вголос кілька разів. Не намагайтесь вивчити написаний текст, адже монотонне проговорювання одразу вас видасть. Розповідь має звучати спокійно і звично. Можна розробити приблизні тези, на які ви будете опиратись вже на самій співбесіді.
  2. Повторіть лексику та слова-зв’язки. Вміле використання різноманітних конструкцій покаже роботодавцю, що ви володієте англійською на високому рівні.
  3. Дізнайтесь про компанію максимально детально. Погугліть відгуки працівників, перегляньте сторінки в соцмережах. На співбесіді нерідко можна почути запитання: “А що ви знаєте про нашу компанію?”.
  4. Підготуйте міні-словник професійних термінів, які відносяться до обраної вакансії. Дізнайтеся значення незнайомих слів. Будьте готові почути їх під час інтерв’ю на англійській.
  5. Зовнішній вигляд. І тут немає різниці: ви проходите офлайн чи онлайн співбесіду. Відповідний дрес-код допоможе створити про вас позитивну думку вже з перших секунд спілкування.

Спробуємо заглибитись у підготовку трохи детальніше.

Знання англійської: підтягуємо “хвости” та готуємось практично

Знаєте, де у вас є слабкі місця? Терміново займіться їх усуненням. Варто підтягнути знання часових форм дієслів (Past Simple, Present Continuous та Present Perfect), з якими маєте складнощі, розберіться, де варто використовувати артиклі, а де – ні. Інколи навіть незначна помилка в очах роботодавця може показати вас не тим кандидатом, якого вони шукають. Проте є й ще кілька важливих моментів.

Аудіювання та вимова

Зазвичай співбесіду англійською проводить або носій мови, або людина, яка профі у цій справі. “Екання”, хвилювання та жахливий акцент – не найкращі ваші помічники. Потренуйтесь в усній вимові, а для цього слід знайти гарного співрозмовника. Чудово, якщо це буде професійний репетитор чи вчитель англійської мови, який може коригувати допущені вами помилки. Позбутись акценту повністю дуже складно, але зробити його не таким помітним можливо. В цьому допоможе лише одне: розмовляти англійською якомога частіше.

Дізнайтесь, на які теми з вами буде спілкування

Як показує практика, запитання на співбесіді завжди схожі: розкажіть про себе? Які ваші досягнення, цілі, захоплення? Але можуть бути і специфічні запитання, до яких потрібно бути готовим. Ваше завдання, дізнатись про них якомога більше. Можна спитати у рекрутера, як вам краще підготуватись до співбесіди, а можна й спробувати передбачити їх. Наведемо приклад. Ви влаштовуєтесь у зарубіжну компанію, яка займається випуском БАДів. Можна припустити, що у вас запитають про те, як ви відноситесь до ЗОЖ, вітамінів, чи займаєтесь спортом. Якщо ви влаштовуєтесь в ІТ компанію, то цілком логічно, що будуть питання по цій же тематиці.

Створення шпаргалки запитань і відповідей

Як вже матимете приблизний список запитань, варто підготувати на кожне з них розгорнуту відповідь. Не потрібно зазубрювати їх напам’ять, але ви маєте гарно орієнтуватись у підготовлених матеріалах. Достатньо кілька разів прочитати свої шпаргалки, щоб потрібна інформація відклалась в мозку.

Запитання до роботодавця

Бажаєте показати себе максимально зацікавленим у даній вакансії? Тоді підготуйте кілька запитань до роботодавця. Момент запитувати наступає тоді, коли HR говорить, що вже отримав від вас усю необхідну інформацію і готовий відповісти на запитання. Приклади таких питань:

  • Розкажіть детальніше про компанію.
  • Я буду працювати більше сам чи над колективними завданнями?
  • Чому звільнилось це місце роботи?
  • Чи передбачається кар’єрний розвиток на даній посаді?

Як поводити себе на співбесіді: поради

Ви підтягнули слабкі місця, повторили часи дієслів, пропрацювали вимову,написали список запитань і відповідей. І ось перед собою вже бачите HR-а, який буде проводити інтерв’ю. Що робити? Як правильно себе подати?

Без негативу

Ваше завдання – не читати довгі монологи та розповідати, яка складна річ – життя. Налаштуйте себе на позитив, посміхайтесь, будьте доброзичливі. Намагайтесь не додавати негативних ноток у ваші відповіді. Менеджер по персоналу обов’язково відмітить, якщо ви будете похмурим, а таких людей, скоріше за все, не запрошують на наступний етап співбесіди.

Більше впевненості

Навіть якщо це перша співбесіда на англійській у вашому житті – не варто цього показувати. Страх і хвилювання – цілком нормально, але лише тоді, коли вони кардинально не впливають на ситуацію. Менеджер по підбору персоналу має перед собою бачити людину, яка хоч і хвилюється. але вміє контролювати свої емоції. Краще скажіть одразу, що трохи переживаєте.

Контролюйте свої рухи: не стискайте нервово пальці, не чіпайте волосся чи гудзик на одязі. Сидіть розслаблено, але не вальяжно. Також слід уникати закритих поз: схрещувань рук і ніг.

Не соромтесь перепитувати

Також нормально, якщо з першого разу ви не зовсім зрозуміли, про що саме йде мова.  «Sorry, I didn’t quite get it, would you say it again?» – виручить у цьому випадку. Перепитуючи, ви покажете, що серйозно налаштовані до роботи, намагаєтесь вникати в деталі. Але тут головне не перегнути палку, інакше може скластися думка, що ви просто не розумієте мову на належному рівні.

Секрет в простоті

Ваша ціль – показати, що ви володієте англійською на достатньо високому рівні. Не варто демонструвати всі знання, вживати складні лексичні конструкції, навіть якщо ви володієте англійською на рівні Advanced. Не перетворюйте свою мову на літературну, спілкуйтесь просто, проте без сленгу і панібратства.

Найпопулярніші запитання та варіанти відповідей до них

Нижче розберемо декілька найпопулярніших запитань на співбесіді англійською та варіантів відповідей до них.

1. Розкажіть про себе (Tell me about yourself)

Приклад як розповісти про себе на англійській:

I’d describe myself as a goal-oriented and hardworking person with good organizational skills and strategic thinking.

Furthermore, I’m a good speaker and even a better listener — that’s why I’ve always been able to get along with different types of people. I have over six years of experience in sales. After working the past four years as a sales manager, I’ve developed a number of important skills, including decision-making and multitasking. That background will help me achieve all goals you have set for this position.

In my free time I enjoy reading and bicycling. It provides me with a good balance in my life.

Переклад:

Я б описав себе як цілеспрямовану та працьовиту людину з хорошими організаторськими здібностями та стратегічним мисленням.

Крім того, я хороший оратор і слухач – тому завжди міг ладити з різними типами людей. Маю більше шести років досвіду в продажах. Пропрацювавши менеджером із продажів протягом останніх чотирьох років, я розвинув ряд важливих навичок, включаючи прийняття рішень та багатозадачність. Цей досвід допоможе мені досягти всіх цілей, які ви поставили на цій посаді.

У вільний час люблю читати та їздити на велосипеді. Це забезпечує мені гарний баланс у моєму житті.

2. Ваші сильні сторони (What are your strengths?)

Приклад:

My strengths are excellent written and verbal communication skills. I can usually win people over to my point of view. Also, I’m competitive and like to excel at everything I do. My goal is to achieve results beyond the expectations of my supervisor. And last but not least, I’m very flexible and adaptable to new situations. Regardless of the situation I have the ability to adapt and work under any circumstances.

Переклад:

Моїми сильними сторонами є чудові навички письмового та усного спілкування. Я можу завоювати людей своєю точкою зору. Крім того, я конкурентоспроможний і люблю досягати успіху у всьому, що роблю. Моя мета – досягти результатів, які перевершують очікування мого керівника. І останнє, але не менш важливе: я дуже гнучкий і адаптований до нових ситуацій. Незалежно від ситуації я маю здатність адаптуватися та працювати за будь-яких обставин.

3. Ваші слабкі сторони (What are your weaknesses?)

Приклад:

I admit being a bit of a perfectionist. Sometimes when I’m working on a big project, I focus too much on the details. But I’ve learned that it’s not always possible or even practical to try to perfect your work.

Переклад:

Я визнаю, що трохи перфекціоніст. Іноді, працюючи над великим проектом, я занадто багато зосереджуюся на деталях. Але я зрозумів, що не завжди можливо свою роботу виконати досконало.

4. Чому ми маємо вас обрати? (Why should we hire you?)

Приклад:

My years of experience in this industry make me sure I can do this job and bring added value. I’ve gained a reputation as a key player when it comes to negotiations. In my last job I was able to negotiate profitable business deals. I know this business from the ground up, and you can be assured that I know what I’d be getting into as a sales manager here.

Переклад:

Я маю багаторічний досвід роботи в цій сфері і тому переконаний, що зможу якісно виконувати цю роботу. Я здобув репутацію ключового гравця, коли справа доходить до переговорів. На своїй останній роботі я міг укладати вигідні ділові угоди. Я знаю цей бізнес з нуля, і ви можете бути впевнені, що я знаю, чим буду займатися як менеджер з продажу.

5. Чим вас зацікавила ця робота? (Why do you want this job?)

Приклад:

I look forward to a position that offers more opportunities to work with corporate clients. I have had a few opportunities to do this with my current (previous) employer. I’ve read about the company’s future projects that are designed to move the company forward towards achieving its mission. I want to be a part of this company because I believe I can be of assistance in its growth.

Переклад:

Я хочу отримати посаду, яка дасть більше можливостей для роботи з корпоративними клієнтами. У мене було кілька можливостей зробити це з моїм нинішнім (попереднім) роботодавцем. Я читав про майбутні проекти компанії, які покликані рухати її вперед для досягнення своєї місії. Я хочу бути частиною цієї компанії, тому що вірю, що можу допомогти її розвитку.

Висновок

Співбесіда англійською – складний етап, але його можна успішно подолати. Важливо правильно налаштувати себе, підготуватись, продумати свій зовнішній вигляд та підтягнути слабкі місця у володінні англійською. Підготуйте список питань і відповідей які, на вашу думку, можуть задати на співбесіді. Поводьтеся просто та не проявляйте занадто сильне хвилювання.

Поширити: