Loading...

Як успішно скласти будь-який іспит з англійської мови?

Поширити:

Сьогодні поговоримо про те, яка підготовка до іспиту з англійської буде найефективнішою, як підготуватись до усної здачі, та над чим працювати в першу чергу.

4 основні моменти при складанні іспиту

Розглянемо 4 найголовніші секрети, які допоможуть вам успішно скласти екзамен з англійської мови.

Впевненість – запорука успіху

Уявіть: ви чудово підготувались та знаєте все, що необхідно. Але є дві речі, які можуть звести нанівець усі ваші зусилля. Це страх і невпевненість. Якщо ви дозволите собі думати, що не справитесь, що завдання будуть складними, щось забудете і т.д. – тоді точно складання іспиту буде не на вашу користь. Наш мозок вірить у те, що ми йому говоримо.

Напередодні важливого дня гарно відпочиньте, а перед самим виходом станьте перед дзеркалом і скажіть собі: “Сьогодні ти складеш екзамен на відмінно!”. Налаштовуйте себе на позитив, не думайте про те, що щось може не вийти. Коли ви підковані знаннями, то немає чого боятись. Якщо ваш мозок повірить у те, що підготовка була конструктивною, а отримані знання міцні та ґрунтовні – страх зникне.

Контроль часу

Дуже важливо контролювати час, адже хвилювання, заминки і страх на початку іспиту можуть забрати дорогоцінні хвилини, яких так не вистачатиме в кінці. Порахуйте, скільки вам знадобиться часу для відповіді на одне запитання. Наприклад: у вас є 60 запитань і 45 хвилин. 45 ділимо на 60 – отримуємо 0,75 (75% від однієї хвилини = 45 секунд).

Тобто, на відповідь до одного завдання вам потрібно витрачати не більше ніж 45 секунд. Якщо робити це довше, то наприкінці тестування з англійської може не вистачити часу. Студенти часто припускаються типової помилки: на початку екзамену гадають, що все встигнуть і тому не поспішають. Так не варто робити. Зберіться з духом вже на старті. Якщо бачите, що завдання викликає сумніви у виборі відповіді – залиште його і переходьте на інше. Зекономлені хвилини можна буде використати, щоб потім краще подумати над відповіддю.

Лайфхак “Як опрацьовувати складні тексти”

Зазвичай, найскладнішими для студентів є завдання, пов’язані з читанням текстів і виконанням вправ до них. Саме на них витрачається найбільше часу. Отже, тримайте шпаргалку, яка допоможе вам зробити текстову частину на екзамені з англійської мови максимально легкою.

  1. Не забувайте про заголовок. Саме в ньому вже ховається вся тема тексту.
  2. Перегляньте запитання і першими дайте відповідь на ті, що стосуються до певного речення чи місця в тексті. Для виконання потрібно буде просто швидко пробігти текст очима, не заглиблюючись.
  3. Уважно прочитайте текст 2-3 рази і підкресліть ключові слова та фрази. Не перекладайте весь текст.
  4. Переходьте до питань, що залишились. Ви здивуєтесь, але відповіді до них дасте максимально швидко.

Головний секрет цих порад: шукаємо головне, не розпилюючи увагу на весь масив тексту.

Чому варто спочатку відповідати на легкі питання? Так ви витратите менше часу, і вже заробите кілька гарантованих балів. Підкреслюючи головні фрази, іменники та дієслова, ви потім автоматично їх згадаєте, читаючи запитання до тексту.

Секретний “метод виключення”

Ця порада чудово спрацьовує не лише коли ви складаєте ЗНО з іноземної чи іспит для отримання міжнародного сертифіката з англійської мови. Вона є універсальною для завдань, що йдуть у вигляді тестів з варіантами відповідей.

Її суть наступна. Прочитавши завдання, ОДРАЗУ шукайте, які варіанти будуть ТОЧНО не вірними. І відкидайте їх. Вам можуть знадобитись слова «never» чи «always». Якщо вони зустрічаються в тексті, тоді ви зможете швидко визначити, чи цей варіант відповіді точно не підходить.

Уявіть: якщо серед 5-ти варіантів відповіді 3 ви точно виключите як невірні, тоді шанси обрати правильну відповідь з-поміж двох варіантів будуть значно вищі.

 

Усний іспит з англійської: без паніки

Бажаєте “на відмінно” скласти екзамен та отримати сертифікат з англійської мови? Тоді наші поради вам у цьому допоможуть!

1. Розвідувальна операція

Заздалегідь ознайомтесь із специфікою тестування, завданнями і запитаннями. Це допоможе відкинути зайві хвилювання на самому іспиті.

2. Увага на головне

Досвідчені екзаменатори одразу зрозуміють, що ви просто завчили питання, але не осягнули його суть. Намагайтесь будувати свій виступ так, щоб він повно розкривав ваше запитання. Жодних відступів в сторону, концентрація лише на головному.

3. Лексичне розмаїття
Натренуйтесь висловлювати свою думку не шаблонними, а більш розгорнутими фразами. Для прикладу.

Ось два речення:

“I have a pet dog. She stays with someone when I am at work.”

“I have a golden retriever. She stays with a dog-sitter when I am at work.”

Друге речення демонструє, що студент краще знає іноземну, ніж той, хто висловлюється першим варіантом.

4. Розгорнута відповідь
Хочете скласти усну англійську на найвищий бал? Тоді вам варто вчитись висловлювати свої думки повно, додавати цікаві факти, яскравіше описувати події та почуття. Це покаже екзаменатору, що ви не просто завчили блок фраз, а самі вільно будуєте свою розповідь.

5. Таймінг
Одразу визначтесь, скільки часу займатиме підготовка, а потім і сама відповідь. Не розтягуйте, але й не відповідайте двома словами. Головне – знати міру.

Розвиток основних навичок

Зазвичай міжнародні екзамени з англійської чи навіть звичайне ЗНО базуються на тому, щоб перевірити знання студента з чотирьох сфер: читання, письма, аудіювання та говоріння. Кілька порад, як тренувати себе в усіх чотирьох напрямках.

Читання

Якомога більше читайте. Блоги, статті, новини. Так ви розширите світогляд, завчите нову англійську лексику, зможете краще запам’ятати правопис окремих слів. Найчастіше завдання з категорії “читання”: дається текст на певну тематику, а до нього запитання по змісту та головній думці твору. В інтернеті є безліч безкоштовних текстів із запитаннями, тож проблем з тренуванням не виникне.

Письмо

Кожен екзамен передбачає написання короткого твору. Запам’ятайте: ваша робота має бути структурованою і містити зачин, основну частину і кінцівку. Також може трапитись, що вам потрібно буде написати текст у певному стилі: офіційно-дідовому чи вільному. Потренуйтесь писати невеликі тексти (до 150 слів) у різноманітних стилях.

Ще важливо розуміти, яка саме лексика підходить до визначеного стилю. Працюйте над розвитком навички письма з репетитором, щоб він зміг перевіряти написане і давати свої рекомендації.

Аудіювання

Аудіювання – одне з найскладніших завдань при складанні іспиту з англійської мови. Тут ви маєте прослухати текст і по пам’яті дати відповіді на ряд запитань. Щоб краще підготуватись до цієї частини іспиту, намагайтесь якомога більше прослуховувати аудіо файлів англійською. Це можуть бути книжки, YouTube канали, влоги, подкасти та ін. Якщо ви навчитесь гарно сприймати англійську мову на слух, то з аудіюванням на іспиті проблем не виникне.

Говоріння

Тут також важлива стороння допомога. Розіграйте діалоги з репетитором, запишіться в мовний клуб, знайдіть співрозмовників на спеціалізованих сайтах.

Ваше завдання – вільно висловлювати свою думку на вільну тему. Є чудова вправа. Напишіть на листочках кілька тем, увімкніть таймер на одну хвилину і, витягнувши довільний аркуш, намагайтесь говорити по цій темі доки не прозвучить сигнал. Таким чином ви навчитесь висловлювати свою думку, не роблячи пауз, що дуже знадобиться під час іспиту. Також чудово розвиває навичку говоріння читання в слух.

Підсумок

Отже, для того, щоб успішно скласти екзамен, важливо:

  • Одразу налаштувати себе на успіх;
  • Навчитись контролювати час і правильно його розподіляти;
  • Бути гарно підкованим: швидко читати, розуміти мову на слух, вміти висловити свою думку усно та письмово;
  • Вміти виокремлювати головне;
  • Одразу відкидати неправильні відповіді, тоді шанс обрати вірну з-поміж варіантів, що залишились буде набагато вищим.

 

Скористайтеся нашими порадами, щоб успішно скласти іспит з англійської мови. 

Поширити: