Loading...

6 причин, чому англійська для програміста обов’язкова

Поширити:

Наскільки важлива англійська для айтішника? Думки розділяються: дехто вважає, що ця мова зовсім не обов’язкова, і стати класним спеціалістом можна, володіючи лише азами. Інша категорія запевняє, що бути висококваліфікованим програмістом без знань англійської  неможливо. Ми також згодні з цією позицією. Тому в даній статті розглянемо 6 причин, для чого обов’язково слід вчити англійську програмісту.

Практично вся термінологія сфери програмування взята з англійської мови, і відсутність хоча б елементарних знань не дозволить тобі навіть розібратися в азах ремесла. Проте це не єдиний момент. Зануримось глибше, щоб відповісти на питання: “А чи точно потрібна англійська для програміста?” (Спойлер: точно!).

 

№1 – середовище розробки

Для примітивних проектів і найлегших завдань може й вистачить лише знань рідної мови, але якщо ти плануєш всерйоз займатись програмуванням – без English ніяк. Інтерфейс середовища, де пишеться код, найчастіше саме на англійській. На тематичних форумах, де ти захочеш отримати відповідь на будь-яке питання, теж всі вказуватимуть англомовні терміни. Звичайно, можна поставити для роботи російську чи українську мову інтерфейсу, але у випадку виникнення труднощів потрібно буде довго розбиратись, що і де потрібно дивитись. Знання англійської значно полегшить орієнтування в інструментах та опціях інтерфейсу, в якому ти зазвичай працюєш.
№2 – технічна документація для програміста

Практично вся технічна документація складається саме на англійській мові. Приклад: Ruby винайшли японці, а документальний супровід йде на English. Зроблено це тому, що ця мова вважається загальноприйнятою, її розуміє вся світова спільнота програмістів. Просто уяви, як тяжко без володіння іноземної буде перекладати інструкції та інші документи! Вчити англійську потрібно для того, щоб швидко орієнтуватись в термінах, ділових паперах, технічних характеристиках та інших документах, без яких неможлива робота програміста.

Для цього не потрібен високий рівень, вміння вимовляти і розшифровувати слова. Тобі достатньо буде просто візуально сприймати і розуміти написану інформацію. Коли питатимеш поради у колег чи на форумах, навряд чи хтось для тебе буде персонально перекладати інструкції. Також технічні завдання на англійській – норма, а не виключення. Чому англійська для тестувальника важлива – не потрібно й пояснювати. Інтерфейси, професійні терміни – все це також буде на іноземній мові.

 

№3 – тематичні форуми і коммюніті в інтернеті

Припустимо ситуацію: у тебе виникли труднощі в роботі. До тімліда йти страшнувато, колега по офісу й сам не розбирається, в книжках шукати довго. Що робити? Вихід є: спитати в Google. І тут вже є перша підступність відсутності знань з англійської: пошуковий запит на російській чи українській мові не гарантує, що ти знайдеш відповідь.

Основний пласт знань з програмування є виключно на “інгліш”. Цією мовою спілкується весь світ, найкрутіші форуми для айтішників теж англомовні. Можна досить довго чекати допомоги по заданому питанню, прискіпливо перекладати інформацію у Google Translate, та чи не простіше швидко і легко знаходити потрібну інформацію англійською?

Англійська для IT необхідна, якщо ти плануєш досягти висот у кар’єрі програмування. Ділитись досвідом з колегами по цеху, просто почитати щось цікаве, знайти відповіді на проблемні питання – все це буде можливим, тільки якщо знати іноземну. Ні, якщо тобі не важко сидіти з Google Translate і розшифровувати інформацію – тоді інша справа.

У Всесвітній павутині завжди масса англомовних статей топових it-спеціалістів, і лише дуже незначна їх кількість перекладена на російську чи українську мови.

 

№4 – професійна література айтішника

Програміст у роботі завжди стикається з необхідністю читати професійну літературу. Не важливо, що це: стаття з інтернету, авторитетне видання чи підручник – найчастіше все це буде саме англійською. Як зазначалось вище, ця мова загальноприйнята (нею спілкується світове коммюніті програмістів), її всі розуміють.

 

Володіння іноземною дуже полегшує комунікацію і розширює можливості для швидкого засвоєння нової інформації. Можеш цим похвалитися? Тоді ти на коні, адже в числі перших будетш дізнаватися про новинки і тренди в світі програмування. Є й гарна новина: велика кількість літератури все-таки перекладається на російську чи українську мови. Але сфера IT не стоїть на місці, вона розвивається шаленими темпами, постійно виходить щось нове. Погодься, буде не зовсім добре кілька років чекати перекладу цікавого видання, якщо можна прочитати його одразу після публікації мовою оригіналу.

 

№5 – підвищення кваліфікації для технарів

Досить часто для іт-спеціалістів організовуються різноманітні онлайн і офлайн-конференції, проводяться вебінари, зустрічі, майстер-класи. На вітчизняному ринку можна знайти непогані продукти, щоб отримати нові знання, але “самий сік” буде лише від англомовних спікерів.

Тут вже недостатньо просто розбирати те, що написано, доведеться “підкачати” свої знання з розмовної англійської та підтягнути сприймання її на слух. Є величезний плюс: ти зможеш вчитись у всесвітньо відомих спікерів мовою оригіналу, першим підвищувати вашу кваліфікацію і отримувати нові знання та навички ніж колеги по цеху. Відчуваєш, до чого йдеться? Спеціаліст, який завжди в курсі новинок, постійно росте та розвивається професійно – перший кандидат на підвищення по карєрних сходинках.

Якщо поцікавитесь, що вміють і знають топові українські програмісти – англійська мова буде однією з перших у цьому списку.

 

№6 – співпраця з іноземними замовниками

І, мабуть, найголовніша причина, чому англійська потрібна програмістам. Знання цієї мови відкриває перспективи роботи за кордоном, чи просто з іноземними замовниками. Можна працювати будь-де і будь з ким. Кордони стерто, жодних перепон у співпраці. А там як знати? Можливо потрапиш і в Силіконову долину!

Міжнародний ІТ-ринок постійно росте і вимагає професіоналів своєї справи. Знаючи English, ти відкриваєш собі дорогу в будь-яку компанію. Якщо подивитись на список вимог до програміста, то володіння English не нижче рівня Intermediate буде обов’язковим. Твій рівень спеціаліста (а значить і заробітна плата) буде набагато вищим, ніж у колеги, який мову не знає. Багато українських компаній співпрацюють із зарубіжними, ведуть їхні проекти. Кому доручать надважливе і високооплачуване завдання: тобі, без знань іноземної мови, чи колезі, який розмовляє англійською, наче рідною? Відповідь очевидна.

 

Ще кілька причин

Якщо вищеперечислених причин не достатньо, тримай ще кілька. Отже, англійська мова потрібна для програміста, тому що:

  • складно зрозуміти нюанси, якщо користуватись тільки google-перекладачем, адже він може перекладати не корректно;
  • це розширює можливості, коло спілкування та сферу розвитку;
  • дає можливість працювати у сфері створення штучного інтелекту та освоїти найскладніші мови програмування;
  • можна їздити на міжнародні конференції, командировки та підвищувати свою цінність на ринку праці.

 

Якщо ти бажаєш стати високооплачуваним спеціалістом у сфері IT-технологій, то просто ОБОВ’ЯЗКОВО варто вивчати англійську мову.

Завдяки цим знанням ти:

  • не матимеш складнощів з будь-яким інтерфейсом, у якому будеш працювати;
  • швидко і легко будеш орієнтуватися у технічній документації;
  • зможеш спілкуватись на міжнародних форумах програмістів, отримувати професійну відповідь на свої запитання та розширювати коло корисних зв’язків;
  • читатимеш навчальну літературу в оригіналі та будеш вкурсі всіх новинок і трендів сфери IT;
  • підвищиш рівень своїх вмінь і знань;
  • будеш співпрацювати з іноземними замовниками та отримувати дорогі проекти.

Бажаєш стати топовим айтишником? Вивчай англійську!

Поширити: