Loading...

Що потрібно знати, щоб успішно скласти зно з англійської?

Поширити:

Англійська мова – обов’язковий предмет для вступу у більшість ВНЗ. І багато старшокласників, на жаль, згадує про це лише за рік вступу до обраного закладу. Починається паніка у школярів та батьків: що вчити? як здати? де шукати репетитора? Звісно, за рік складно засвоїти те, що можна зробити за декілька. Та немає нічого неможливого. Сьогодні поговоримо, як краще підготуватись до ЗНО з англійської, якщо часу залишилось небагато.

 

Хто обирає англійську мову в останній момент?

Чому трапляється так, що абітурієнт обирає англійську для здачі ЗНО практично в останній момент? Є кілька причин. Розглянемо їх.

  1. Школяр планує вступити в омріяний ВНЗ за кордон, а туди потрібно володіти англійською не нижче рівня B2.
  2. Іноземна обирається в якості запасного предмету, “на всяк випадок”.
  3. Спеціальність або ВНЗ змінюються раптово (в різноманітних критичних ситуаціях – переїзд, хвороба і т.д.)
  4. Школяр відчуває пригнічення, хвилювання перед вступом та випускними екзаменами, боїться, що не пройде, куди хотілося б. Англійську обирає з відчаю, сподіваючись за рік встигнути опанувати всю навчальну програму.

Ці причини – не вигадка. Найчастіша проблема, чому тест ЗНО англійська абітурієнт складає на низкий бал – брак часу на підготовку. Тож ми закликаємо розпочинати навчання не за півроку-рік до вступних іспитів, а якомога раніше.

 

ЗНО англійська: чек-лист корисних порад

Якщо вже так трапилось, що рішення здавати англійську було прийнято в останній момент, головне – не панікувати. Все вивчити не вийде, не потрібно мати ілюзій, але час, який залишився, можна використати максимально ефективно. Отже, чек-лист порад.

  1. Найперше – оберіть бажаний університет (або кілька). Детально вивчіть, куди саме потрібна англійська, який бал буде прохідним та інші моменти. Оцінюйте об’єктивно час, що залишився для підготовки та свої можливості, не будуйте завищених планів.
  2. Одразу розпочинайте підготовку. Чим раніше – тим краще. Навіть якщо ви досі не знайшли гарного репетитора чи мовні курси – займайтесь самостійно, по роликам в Youtube чи безкоштовним матеріалам з Інтернету. Головне – не втратити дорогоцінний час. Поки ви обиратимете для себе, де краще готуватись до ЗНО з англійської, паралельно вже отримаєте базові знання.
  3. Перевірте рівень своїх знань з англійської. В Мережі можна знайти багато ресурсів для безкоштовної перевірки. Також можна пройти минулорічні тести ЗНО з англійської і подивитись, що ви знаєте, а де прогалини. Ці результати дуже допоможуть вашому репетитору для вибудовування максимально ефективної стратегії навчання.
  4. Оберіть варіант, який якнайкраще підійде: курси в школі, робота з репетитором чи курси по ЗНО з англійської онлайн.
  5. Розпишіть графік занять, зробіть своєрідний режим, щоб ви точно знали, коли потрібно буде займатись.
  6. Дізнайтесь, чи є у вашому місті мовні клуби. Не завадить відвідувати їх крім основної підготовки. Це дозволить максимально зануритись у мовне середовище.
  7. Дивіться мультики та фільми мовою оригіналу. Це цікавий і дієвий спосіб навчитись сприймати англійську на слух, що дозволить підготуватись до аудіювання (про нього пізніше).
  8. Підготуйтесь морально до того, що тест може й не вийде скласти. Всіляке трапляється. Нехай у вас завжди буде запасний варіант на випадок невдачі.
  9. Не відкладайте! Розпочніть сьогодні. Обов’язково слід заручитись підтримкою рідних і друзів.

 

Особливості тестування з англійської   

Розглянемо, з чого, зазвичай складається тест ЗНО з англійської мови. Це допоможе зрозуміти, чого очікувати та які знання потрібно отримати.

Тестування направлено на те, щоб перевірити:

  • як абітурієнт розуміє мову на слух (завдання з аудіювання);
  • як читає та використовує мову при спілкуванні;
  • наскільки володіє навичками письма англійською.

Зупинимось детальніше на кожному пункту.

Аудіювання

Завдання для абітурієнта по аудіюванню розраховані на пів години і мають три рівні складнощів. Найлегші можна віднести до рівня Elementary, найскладніші – до Upper-intermediate.

Зазвичай це 16 питань. Перші 6 – обрати картинку, слово чи речення, про яке говориться в аудіозапису. Найголовніша навичка, якою має володіти абітурієнт, щоб успішно пройти аудіювання – вміти гарно сприймати зміст сказаного на слух, та виокремлювати головне. Не варто поспішати, адже запис повторюють двічі. Першого разу можна дати відповіді, а при другому прослуховуванні – перевірити себе.

З сьомого по одинадцяте завдання потрібно обрати з-поміж двох варіантів: true чи false (правда або вигадка). Завдання ускладнюється тим, що потрібно швидко вловлювати сенс сказаного, адже часу на роздуми всього двадцять секунд. До того ж питання по тексту ставлять вперемішку, а не один за одним.

Останні 5 завдань – найскладніші. До кожного питання будет три варіанти відповіді, але часу для аналізу і роздумів – всього 20 секунд. Перед тим, як читати текст, абітурієнтам дають можливість ознайомитись з запитаннями. Тут рекомендовано не намагатись за 20 секунд осягнути весь матеріал, а варто сконцентрувати увагу на ключових моментах, повному смислу почутого. Якщо прив’язати увагу до конкретних речень – є ризик не почути в тексті відповідей на задані запитання.

 

Читання

Цей блок складається з 22 завдань. Перші кілька завдань – це прочитати невеликі уривки, та співставити їх з якоюсь вибраною темою. Також інколи потрібно прочитати текст і обрати з-поміж поданих варіантів заголовок до нього. Порада для абітурієнтів, як і у випадку аудіювання: не варто перекладати кожне слово. Потрібно осягнути в цілому сенс написаного, виділити ключові моменти.

Далі йде завдання, де потрібно прочитати текст і вибрати правильні відповіді серед чотирьох представлених варіантів. Далі завдання – встановлення відповідностей. Потрібно обрати варіанти, які підходять один одному. Останнє завдання – заповнення пропусків.

Не варто лякатись, якщо лексика буде вам незнайомою. Опирайтесь на звичні та знайомі слова, спочатку робіть завдання, які добре знаєте. Найскладніші тести можна робити методом виключення (відкидайте все, що ТОЧНО не підійде).

Також буде блок завдань, де відбувається перевірка знань з граматики, вміння працювати з дієсловами, синонімами, антонімами, вміння будувати речення і т.д.

 

Письмо

Остання частина – найстрашніша для більшості вступників. Вона передбачає розгорнуту письмову відповідь на конкретні запитання чи творчу тему. Готовий текст має бути не менший за 100 слів (150 для шкіл з поглибленим вивченням англійської).

Тут оцінюватиметься вміння абітурієнта повно і звязно висловлювати свою думку, будувати речення згідно правил граматики, логічно викладати матеріал.

 

Які помилки допускають абітурієнти та як їх оминути?

  1. При складанні іспиту з англійської мови, майбутні студенти часто намагаються перекласти кожне слово, намагаючись таким чином знайти правильну відповідь. Але це лише забере дорогоцінний час. Краще при підготовці до ЗНО з англійської тренувати вміння виокремлювати головне, шукати ключові фрази і слова.
  2. Готуючись до ЗНО з англійської, учні думають, що гарантія успіху – знати якомога більше слів. Але можна знати тисячі слів, проте не вміти їх комбінувати між собою, будувати речення. Також поширена помилка – вивчити слово, але не поцікавитись, які воно має синоніми. А потім, розшифровуючи смисл завдання, учень дивується, адже бачить перед собою геть незнайомі слова. Порада: вчити слова комплексно, одразу намагатись складати з ними речення. Не варто “збирати колекцію слів” в памяті. Це лише засмітить мозок, а користі не додасть.
  3. Тягнути з підготовкою до останнього. Як розрахувати бал ЗНО з англійської? Легко, якщо ви починаєте підготовку пізно – він гарантовано буде низьким. Англійська мова – не той предмет, де вийде вгадати. Тут порада лише одна: розпочинайте навчання просто зараз.

 

Щоб успішно скласти ЗНО з англійської – потрібно:

  • орієнтуватись у специфіці екзамену, знати, з яких частин він складається, які типи завдань будуть, на що слід звернути увагу при підготовці.
  • обрати хорошого репетитора чи мовні курси;
  • розпочати підготовку до іспиту якомога раніше.

 

І наостанок (проте це чи не найважливіше) Вірте в свої сили! Впевнено йдіть до мети і у вас все вийде.

Поширити: